Тенерифе

image

Тенерифе

Тенерифе е най-големият остров сред Канарския архипелаг. Той се явява една от автономните области на Испания. Уникалните климатични и природни особености на острова го нареждат сред най-популярните и привилегировани курорти в света. Заради мекия морски климат Тенерифе е наречен още „острова на вечната пролет”. Природата е толкова богата и разнообразна, че острова може да се сравни с миниатюрен континент. Величествени планински вериги, плодородни долини, гъсти тропични и субтропични гори, вулканични полупустини и пясъчни дюни – всичко това намира отражение в ландшафта на острова.За бреговата линия е характерно редуването на обширните открити плажове от златист или черен пясък и скалисти участъци с характерни релефни форми.Гъстата мрежа от туристически маршрути, минаваща както по крайбрежието, така и във вътрешните части на острова, позволява на пътешественика да се наслади на красиви гледки, да види уникални паркове, а също и да разгледа живописни селца и модерни туристически центрове.

- Националния парк Лас Канадас - рядък по своята красота парк, разположен около вулкана Тейде, където планинските пейзажи сменящи се към подножието на вулкана се представят в цялото си неподражаемо великолепие. В самото подножие на Тейде се разкриват причудливи лагуни, които са се образували от застиващата лава.

- Санта Kруз де Тенерифе – столицата на острова. Това е много приятен, изпълнен с живот модерен град, разположен на лек склон с изглед към широките равнини на юг. Там се намира седалището на военните щабове Ла Калиталия Женерал де Канарас. Санта Круз е известен още като гостоприемен град. Красиви градини, особено в Гарсия Санабрия, общинския парк, шумните улици предразполагат посетителя да се почувства като у дома си. Не е трудно да се стигне самостоятелно до столицата. В тази част на острова, в покрайнините на град Сан Андрес се намира най-красивия плаж на острова Playa de Las Teresitas.

- Ла Лагуна - вторият най-важен град на острова след столицата. Той е разположен в долината Агуар сред величествен пейзаж. Характерни за града са тихите улици и величествени къщи. Забележителностите, които могат да се разгледат са Университетският град, църква от 16 век с интересни резби и рисунки; църквата Ла Концепсион - призната за обект с национално значение, института, местната библиотека в университета, Епископският дворец и Двореца Нава, където се боготвори Ел Сантисимо Кристо де ла Лагуна и античното Драконово дърво в градината Ел семинарио

- Ла Оротава - намира се в центъра на красивата долина Оротава. Там има градини и балкони, образувани от релефната структура. Характерни за града са старинните къщи. Сред забележителностите изпъква Ла Концепсион с нейната Барокова фасада, Сан Хуан и музея Ел Калварио.

- Пуерто де Ла Круз – модерен курорт и красив старинен град на север от Тенерифе. Тук се намират известните изкуствени езера Лого Мартианес, обширната ботаническа градина и Парка на папагалите Лоро Парк.

- Икод де Лос Винос и Гарачино – малки градчета на север от Тенерифе съхранили напълно своята самобитност. По тесните улички на тези градове може да се видят множество забележителни здания, в облика на които са вплетени характерни детайли от канарския архитектурен стил. Икод де Лос Винос - красива местност в подножието на Тейде. Известна с вината си, тя същевременно съперничи по красота с долината Оротава. Основана през 1501г., тя представлява градина сред величествени стари сгради. Забележителности са църквата Сан Марко, с нейния ренесансов портал; манастира Сан Августин; площадът Ел Пилар; храмът Лос Долорес и известното Драконово дърво. Гарачино - красиво място с интересни обекти за разглеждане като Двореца Сан Мигел и енорийската църква.

- Лос Гигантес – живописен курортен град на западното крайбрежие на Тенерифе. Града е разположен сред знаменитите крайбрежни скали Лос Гигантес, впечатляващи със своите гигантски размери. За разлика от другите курортни центрове, тук има сравнително малко хотели.Основно града е застроен с красиви белоснежни вили, обградени от цъфтяща зеленина. В града има малък плаж от черен вулканичен пясък.

- Лоро Парк – един от най-големите в света паркове на папагали. Освен това тук могат да се видят много други екзотични птици, а също така и някои интересни екземпляри на морската фауна. Парка е разположен в крайбрежния град Пуерто де Ла Круз.

В заключение си струва да се спомене, че туристите, които почиват на Тенерифе имат прекрасна възможност да направят екскурзия до съседния остров Гомера. Той е най-малкия остров на архипелага, много живописен, по-голямата част от която е превърната в обширен природен резерват.

копие от http://www.aventura.bg